Соснові лубоїди як індикатори наслідків лісових пожеж у соснових насадженнях Херсонської області - Мєшкова, В.Л.; Назаренко, С.В. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2009)
Досліджено закономірності зміни стану сосон звичайної та кримської у насадженнях, що межують із згарищами, утвореними у Херсонській області у березні та серпні 2007 року, та інтенсивність додаткового живлення соснових лубоїдів у цих насадженнях. Інтенсивність додаткового живлення соснових лубоїдів є найвищою у кронах дерев І і ІІ категорій санітарного стану, на ділянках поряд із "березневим" згарищем становить 0,04 пагона /м², із "серпневим" згарищем – 0,35 пагона /м². Санітарний стан сосни кримської на ділянках поряд із згарищами є кращим, аніж стан сосни звичайної, а інтенсивність живлення соснових лубоїдів на сосні звичайній у 5 разів вища, ніж на сосні кримській (0,25 і 0,05 пагона/м² відповідно). Исследованы закономерности изменений состояния сосны обыкновенной и крымской в насаждениях, граничащих с горельниками, образовавшимися в Херсонской области в марте и августе 2007 года, и интенсивность дополнительного питания сосновых лубоедов в этих насаждениях. Интенсивность дополнительного питания сосновых лубоедов наиболее высока в кронах деревьев І и ІІ категорий санитарного состояния, на участках возле "мартовского" горельника составляет 0,04 побега /м², возле "августовского" – 0,35 побега /м². Санитарное состояние сосны крымской на участках возле горельников лучше, чем сосны обыкновенной, а интенсивность питания сосновых лубоедов на сосне обыкновенной в 5 раз вище, чем на сосне крымской (0,25 и 0,05 побегов/м² соответственно). Regularities of change of condition of Pinus sylvestris and P. pallasiana in the stands on the border with burnt areas from fires of March and August 2007 in Kherson region as well as intensity of maturating feeding of pine shoot beetles in these stands are investigated. Intensity of maturating feeding of pine shoot beetles is the highest in the crowns of trees of the І and ІІ categories of sanitary condition, near "March" burnt area it is 0.4 shoots /m², near "August" burnt area it is 0.35 shoots /m². Sanitary condition of P. pallasiana near burnt area is better than P. sylvestris. Intensity of maturating feeding of pine shoot beetles in P. sylvestris is 5 times higher than in P. pallasiana (0.25 and 0.05 shoots/m² respectively).