Комплексы хвоегрызущих пилильщиков в сосняках Нижнего Поволжья - Гниненко, Ю.И.; Серый, Г.А. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2009)
Изучены особенности динамики численности и биологии хвоегрызущих пилильщиков в сложных очагах в сосняках Нижнего Поволжья. Выяснены причины преимуществ красноголового пилильщика-ткача в конкурентных отношениях с другими видами пилильщиков, а также причины преимущественного лета имаго обыкновенного соснового пилильщика во второй половине вегетационного периода. Вивчені особливості динаміки чисельності та біології пильщиків-хвоєгризів у складних осередках у сосняках Нижнього Поволжя. З’ясовані причини переваг червоноголового пильщика-ткача у конкурентних стосунках із іншими видами пильщиків, а також причини переважного льоту імаго звичайного соснового пильщика у другій половині вегетаційного періоду. Peculiarities of population dynamics and biology of needle browsing sawflies in multiple foci in pine stands of Low Volga region were studied. The causes of advantages of Acantholyda erythrocephala L. in competition with other sawflies as well as the causes of preferential swarming of Diprion pini L. in the second part of vegetation period.