Динаміка площ осередків масового розмноження соснових пильщиків у насадженнях Харківської області - Мєшкова, В.Л.; Давиденко, К.В.; Кучерявенко, Т.В. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2009)
Проаналізовано показники динаміки площ осередків звичайного (Diprion pini L.) та рудого (Neodiprion sertifer Geoffr.) соснових пильщиків у насадженнях підприємств Харківського ОУЛМГ за період 1960 – 2009 рр. Середня площа осередків звичайного (ЗСП) та рудого (РСП) соснових пильщиків сягає 8,4 і 0,47 тис. га, середній інтервал між спалахами масового розмноження – 9 і 5 років відповідно. За середньою багаторічною площею осередків ЗСП переважає ДП "Ізюмське ЛГ" (79 % від площі осередків в області), за середньою багаторічною площею осередків РСП – ДП "Куп’янське ЛГ" (49 %). Проанализированы показатели динамики площадей очагов обыкновенного (Diprion pini L.) и рыжего (Neodiprion sertifer Geoffr.) сосновых пилильщиков в насаждениях предприятий Харьковского ОУЛОХ за период 1960 – 2009 гг. Средняя площадь очагов обыкновенного (ОСП) и рыжего (РСП) сосновых пилильщиков составляет 8,4 и 0,47 тыс. га, средний интервал между вспышками массового размножения – 9 и 5 лет соответственно. По средней многолетней площади очагов ОСП на первом месте – ГП "Изюмское ЛХ" (79 % от площади очагов в области), по средней многолетней площади очагов РСП – ГП "Купянское ЛХ" (49 %). Parameters of dynamics of foci area for Diprion pini L. and Neodiprion sertifer Geoffr. in forest stands of Forest enterprises of Kharkov region for 1960 – 2009 have been analyzed. Mean area of D. pini and N. sertifer foci is 8.4 and 0.47 thous. ha, mean interval between outbreaks of mass propagation is 9 and 5 years respectively. By mean area of foci of D. pini the first place belongs to the State Forest Enterprise "Izum Forest Economy" (79 % from foci area in Kharkov region), by mean area of foci of N. sertifer the first place belongs to the State Forest Enterprise "Kupjansk forest economy" (49 %).