Приживлюваність і ріст культур сосни звичайної, створених садивним матеріалом із закритою кореневою системою - Ведмідь, М.М.; Лялін, О.І. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2009)
Досліджено показники приживлюваності, діаметра кореневої шийки, висоти та приросту за висотою культур сосни звичайної, створених садивним матеріалом із закритою (дослід) і відкритою (контроль) кореневою системою у 2006 – 2009 рр. у ДП "Чугуєво-Бабчанське ЛГ" і ДП "Вовчанське ЛГ" Харківського ОУЛМГ. Приживлюваність культур у дослідних варіантах достовірно перевершувала контроль протягом усіх років досліджень, а решта показників – лише в однорічних культурах. Исследованы показатели приживаемости, диаметра корневой шейки, высоты и прироста по высоте культур сосны обыкновенной, созданных посадочным материалом с закрытой (опыт) и открытой (контроль) корневой системой в 2006 – 2009 гг. в ГП "Чугуево-Бабчанское ЛХ" и ГП "Волчанское ЛХ" Харьковского ОУЛОХ. Приживаемость культур в опытных вариантах достоверно превосходила контроль в течение всех лет исследований, а остальные показатели – лишь в однолетних культурах. Establishment, root collar diameter, overground height and height increment of containerized (experimental) and non-containerazed (control) seedlings of Pinus sylvestris L. have been studied in 2006 – 2009 in plantations in the State Enterprises "Chugujevo-Babchansk Forest economy" and "Vovchansk Forest Economy". Establishment of plantations in experimental variants significantly exceeded control during all years of investigation, the rest parameters exceeded control only in one-year plantations.