Теория потенциала относительно согласованных ядер: теорема о полноте, последовательности потенциалов - Зорий, Н.В. (Український математичний журнал, 2004)
Концепція узгоджених ядер, уведена Фугледе у I960 p., отримала широке застосування в екстремальних задачах теорії потенціалу на класах додатних мір. У роботі показано ефективність цієї концепції у дослідженні екстремальних задач на досить загальних класах знакозмігших мір. Так, для довільного узгодженого ядра у локально компактному просторі доведено теорему про сильну повноту вельми загальних підпросторів простору E всіх мір зі скінченною енергією. (Зазначимо, що відповідно до відомого коїпрприкладу Картана весь простір E є сильно неповним навіть у класичному випадку ядра Ньютона в Rⁿ). З допомогою згаданої теореми отримано нові результат у дослідженні варіаційної задачі Гаусса: у некомпактному випадку наведено опис широких та (або) сильних граничних мір мінімізуючих послідовностей, знайдено достатні умови розв'язності. The concept of consistent kernels introduced by Fuglede in 1960 is widely used in extremal problems of the theory of potential on classes of positive measures. In the present paper, we show that this concept is also efficient for the investigation of extremal problems on fairly broad classes of signed measures. In particular, for an arbitrary consistent kernel in a locally compact space, we prove a theorem on the strong completeness of fairly general subspaces E of all measures with finite energy. (Note that, according to the well-known Cartan counterexample, the entire space E is strongly incomplete even in the classical case of the Newton kernel in ℝⁿ Using this theorem, we obtain new results for the Gauss variational problem, namely, in the non-compact case, we give a description of vague and (or) strong limiting measures of minimizing sequences and obtain sufficient solvability conditions.