Частичная устойчивость и стабилизация динамических систем - Ковалев, А.М. (Український математичний журнал, 1995)
Доведені теорема про необхідні та достатні умови часткової нестійкості і теорема про часткову стабілізованість нелінійних динамічних систем. Для систем, лінійних по керуванню, одержані достатні умови керованості. Розглянуто також задачу про керування і стабілізацію кутового руху твердого тіла за допомогою роторів. We prove the theorem on necessary and sufficient conditions of partial instability and the theorem on partial stabilization of nonlinear dynamical systems. We obtain sufficient conditions of controllability for systems linear with respect to control. We also study the problem of control and stabilization of an angular motion of a solid body by rotors.