Закономірності радіального розподілу ¹³⁷Cs у стовбуровій деревині головних лісоутворювальних порід Українського Полісся - Орлов, О.О. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2009)
Вивчено розподіл ¹³⁷Cs у періодичних радіальних приростах деревини стовбура головних деревних порід Українського Полісся. Проаналізовано розподіл радіонукліду між до- та післячорнобильськими річними кільцями деревини у різних деревних видів. Показано, що в усіх радіальних періодичних приростів деревини загальною закономірністю є значне зменшення питомої активності ¹³⁷Cs з висотою. Изучено распределение ¹³⁷Cs в периодических радиальных приростах древесины ствола основных древесных пород Украинского Полесья. Проанализировано распределение радионуклида между пред- и послечернобыльскими годичными кольцами древесины у разных древесных видов. Показано, что у всех радиальных периодических приростов древесины общей закономерностью является значительное уменьшение удельной активности ¹³⁷Cs с высотой. ¹³⁷Cs distribution in the periodical radial increment of trunk wood of the main tree species of Ukrainian Polyssya has been researched. Radionuclide distribution between before- and after-Chernobyl annual tree rings was analyzed in different tree species. For all periodical radial wood increment an essential decrease of ¹³⁷Cs specific activity with height has been shown.