Новые методы исследования периодических решений в кольцевых системах однонаправленно связанных осцилляторов - Колесов, А.Ю.; Розов, Н.Х. (Український математичний журнал, 2013)
Розглядаються спецiальнi системи звичайних диференцiальних рiвнянь — так званi кiльцевi ланцюжки однонаправлено зв’язаних осциляторiв. Для даного класу систем розроблено новий метод дослiдження питань iснування та стiйкостi перiодичних розв’язкiв. Характерною особливiстю даного пiдходу є те, що як при вiдшуканнi циклiв, так i при аналiзi їх властивостей стiйкостi використано деякi допомiжнi системи з загаюванням. Запропонований метод проiлюстровано на конкретному прикладi. We consider special systems of ordinary differential equations, namely, the so-called ring chains of unidirectionally coupled oscillators. A new method is developed for the investigation of the problems of existence and stability of periodic solutions for this class of systems. As a specific feature of this approach, we can mention the use of certain auxiliary delay systems for the determination of cycles and the analysis of their properties. The proposed method is illustrated by a specific example.