Репродуктивна біологія та особливості поновлення Centaurea carpatiсa (Porc.) Porc. - Парпан, В.І.; Лучків, Н.Ю. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2009)
Досліджено особливості репродуктивної біології Сentaurea сarpatica Porc. і способи поновлення популяцій у різних еколого-ценотичних умовах. Установлено два варіанти репродуктивних циклів у популяціях C. сarpatica: вегетативний і генеративний. Вегетативне поновлення відбувається переважно за типом нормальної партикуляції й супроводжується неглибоким омолодженням потомства. Доведено, що здатність особин С. carpatica до вегетативного розмноження залежить від віку й життєвого стану материнської особини та еколого-ценотичних умов місцезростання. Для С. сarpatica характерним є доволі високий рівень усіх параметрів насіннєвої продуктивності. В усіх досліджуваних природних популяціях, а також на дослідній ділянці вегетативне розмноження домінує над насіннєвим і відіграє провідну роль у їх самопідтриманні. Исследованы особенности репродуктивной биологии Centaurea сarpatica Porc., а также способы возобновления популяций в различных эколого-ценотических условиях. Обнаружено два варианта репродуктивных циклов в популяциях C. сarpatica: вегетативный и генеративный. Вегетативное возобновление осуществляется, главным образом, по типу нормальной партикуляции и сопровождается неглубоким омоложением потомства. Установлено, что способность особей к вегетативному размножению зависит от возраста и жизненного состояния материнской особи, а также эколого-ценотических условий произрастания. У С. сarpatica отмечен довольно высокий уровень параметров семенной продукции. Во всех исследуемых ценопопуляциях вегетативное размножение преобладает над семенным и играет главную роль в их возобновлении. Features of reproductive biology of Centaurea сarpatica Porc. and ways of population regeneration in different ecological conditions were studied. Two types of reproductive cycles are revealed in C. сarpatica populations: vegetative one and generative one. Vegetative reproduction occurs by the type of normal particularization and is accompanied by not profound rejuvenation of progeny. It was found that ability of specimens to vegetative propagation depends on age and vital condition of mother specimen as well as on ecological & coenotic conditions of growth. Rather high seed productivity is characteristic for С. сarpatica. For all investigated coenopopulations of this species vegetative propagation dominates over generative one and plays the main part in renewal of population.