Вухань Plecotus austriacus у пониззі річки Кільчень (Лівобережне Подніпров’я): новий етап експансії на схід - Манюк, В.; Лагута, А. (Theriologia Ukrainica, 2018)
Описано нову знахідку вуханя австрійського на лівобережній Україні, у пониззі р. Кільчені (Дніпропетровська обл.). Цього кажана виявлено в с. Спаське Новомосковського району, у стані спокою, у передзимівельний період (02.11.2016), в погребі. Описано морфологічні ознаки виявленої особини та умови зимувальної стації. Показано місце знахідки в структурі відомого ареалу виду в Україні. Знахідка підтверджує розширення ареалу вуханя австрійського у східному напрямку і про його схильність до синантропії. Пропонується додати вид до Червоної книги Дніпропетровської області та до списку фауни ссавців Степового Подніпров’я. A new record of the grey long-eared bat (Plecotus austriacus) in Left-bank Ukraine, in the lower course of the Kilchen river (Dnipropetrovsk region) is described. This bat was found in a cellar in Spasske village, Novomoskovsk district in the pre-wintering period (02.11.2016) close to hibernation state. Morphological characteristics of the identified individual and the conditions in the wintering site are presented. The record locality of the specimen is shown within the current distribution range of the species in Ukraine. The finding confirms the eastward range expansion of Plecotus austriacus and its predisposition to synanthropy. It is proposed to add the species to the Red Data Book of Dnipropetrovsk region and to the checklist of mammal species of Steppe Dnipro Region.