Він любив Україну і був її найвірнішим сином (пам'яті Віктора Кириловича Чумаченка) - Іванникова, Л. (Слово і Час, 2018)
5 грудня 2017 р. у Краснодарі на 62-му році життя відійшов у вічність видатний україніст Кубані Віктор Кирилович Чумаченко – учений-енциклопедист, літературознавець, етнограф, фольклорист, бібліограф, історик, краєзнавець, публіцист, талановитий поет, заслужений діяч культури України (1998), Кубані (2001) та Республіки Адигея (2016), професор (2005), голова Кубанського осередку Наукового товариства імені Шевченка, учений секретар Товариства української культури Кубані з дня його заснування (1991), редактор “Вісника Товариства української культури Кубані” (1998 – 2007).