Scattered Subsets of Groups - Banakh, T.O.; Protasov, I.V.; Slobodianiuk, S.V. (Український математичний журнал, 2015)
We define scattered subsets of a group as asymptotic counterparts of the scattered subspaces of a topological space and prove that a subset A of a group G is scattered if and only if A does not contain any piecewise shifted IP -subsets. For an amenable group G and a scattered subspace A of G, we show that μ(A) = 0 for each left invariant Banach measure μ on G. It is also shown that every infinite group can be split into ℵ0 scattered subsets. Розріджені підмножини групи визначено, як асимптотичні аналоги розраджених підпросторів топологічного простору. Доведено, що підмножина A групи G є розрідженою тоді i тільки тоді, коли A не містить кусково-зсунутих IP-підмножин. Показано, що для аменабельної групи G та розрідженого підпростору A групи G рівність μ(A)=0 виконується для кожної лівої інваріантної банахової міри μ на G. Встановлено, що кожну нескінченну групу можна розбити на ℵ0 розріджених підмножин.