Поетика імпресіонізму в прозі Михайла Івченка - Акулова, Н.Ю. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті представлено спробу прочитання прози М. Івченка з погляду своєрідності її поетики. Предметом аналізу стали особливості втілення художніх прийомів імпресіонізму. Доведено, що творчість письменника демонструє особливий світогляд, який проявився в оригінальному використанні поетичної тропіки (специфічні метафори, настроєво забарвлені епітети, синестезійні образи), поглибленому психологізмі (матеріалізація психічних реакцій, пейзажні замальовки, підвищений ступінь асоціативності), майстерному відтворенні суб’єктивної картини світу персонажів. Автором предпринимается попытка прочтения прозы М. Ивченко с точки зрения своеобразия ее поэтики. Предметом анализа становятся особенности воплощения художественных приемов импрессионизма. Творчество писателя демонстрирует особое мироощущение, которое проявилось в оригинальном использовании поэтической тропики (специфические метафоры, эпитеты настроения, синестезия), углубленном психологизме (материализация психических реакций, пейзажные зарисовки, повышенная степень ассоциативности), мастерском воссоздании субъективной картины мира персонажей. The author has been tried to read M. Ivchenko’s prose in the view of peculiarity of its poetics. Peculiarity of impressionism artistic technique incarnation was analysed. Writer’s creative work demonstrates special world view, that expressed in poetic tropes application (specific metaphors, epithets of mood, synesthesia), profound psychological discourse (materialization of psychological reactions, nature scenes, promote degree of associativity), original creation of characters subjective world picture.