Теорема Скитовича - Дармуа для дискретных и компактных вполне несвязных абелевых групп - Мазур, И.П. (Український математичний журнал, 2013)
Класична теорема Скитовича-Дармуа стверджує, що гауссівські розподіли на дійсній прямій характеризуються незалежністю двох лінійних форм від n незалежних випадкових величин. У цій статті теорему Скитовича-Дармуа узагальнено на дискретні абелеві групи, компактні цілком незв'язні абелеві групи, а також на деякі інші класи локально компактних абелевих груп. На відміну від попередніх досліджень розглядаються n лінійних форм від n незалежних випадкових величин. The classic Skitovich–Darmois theorem states that the Gaussian distribution on the real line can be characterized by the independence of two linear forms of n independent random variables. We generalize the Skitovich–Darmois theorem to discrete Abelian groups, compact totally disconnected Abelian groups, and some other classes of locally compact Abelian groups. Unlike the previous investigations, we consider n linear forms of n independent random variables.