Разрешимость и траекторно-финальная управляемость псевдогиперболических систем - Номировский, Д.А. (Український математичний журнал, 2005)
Розглядаються проблеми розв'язності та оптимізації для псевдогіперболічного оператора загального вигляду. Для різних класів правих частин рівняння доведено теореми існування та єдиності. Одержані результати застосовано до задачі траєкторно-фінальної керованості. We consider the problem of solvability and optimization for a pseudohyperbolic operator of the general form. We prove theorems on existence and uniqueness for various right-hand sides of the equation. The results obtained are applied to the problem of trajectory-final controllability.