Про розклад діагонального оператора в лінійну комбінацію ідемпотентів або проекторів - Рабанович, В.І. (Український математичний журнал, 2005)
Доведено, що обмежений оператор, який не є сумою скалярного i компактного операторів i подібний до діагонального, є лінійною комбінацією трьох ідемпотентів, а будь-який самоспряжений діагональний оператор є лінійною комбінацією чотирьох ортопроекторів із дійсними коефіцієнтами. For a bounded operator that is not a sum of scalar and compact operators and is similar to a diagonal operator, we prove that it is a linear combination of three idempotents. It is also proved that any self-adjoint diagonal operator is a linear combination of four orthoprojectors with real coefficients.