Художні моделі вираження материнської суб'єктивності у жіночій літературі США - Шимчишин, М.М. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті проаналізовано критичні праці американських дослідниць про еволюцію зображення досвіду материнства у художньому дискурсі. Зроблено спробу з’ясувати відмінності між художніми моделями передачі образів матері в білій та афро-американській літературних традиціях. Авторка статті відзначає, що в афро-американському письменстві спостерігається тяглість та наступність у зображенні материнського досвіду, який є його іманентною ознакою на відміну від євро-американського літературного дискурсу. Особлива навантаженість образу матері у негритянській культурі обумовила необхідність його оприявлення у письмі.