Основні завдання української дитячої літератури (роздуми над проблемою) - Вовк, О.В. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті автор намагалась окреслити проблеми розвитку української дитячої літератури на сучасному етапі. Особливу увагу було приділено вимогам, які повинні ставитись до створення дитячої книги, адже найбільше діти потребують книг, що допомагали б вирішувати їхні підліткові проблеми, розкривали сучасний світ дитини, привчали б до відповідальності та співчуття. Автор аналізує значення та вплив дитячих бібліотек та дитячих видавництв на формування читацького інтересу молодого покоління. In the article the author tried to outline the problems of development of Ukrainian child's literature on a modern stage. The special attention was spared to the requirements which must behave to creation of child's book, in fact most children need books which would help to work out their juvenile problems, exposed the modern world of child, would train to responsibility and sympathy. An author analyses the value and influencing of children' libraries and child's publishing houses on forming of reader interest of the young generation.