Дзеркало як код ініціального обряду в текстовій площині казки - Бойцун, І.Є. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті Ірини Бойцун «Дзеркало як код ініціального обряду в текстовій площині літературної казки» розглянуто метафору дзеркала в літературному тексті як один із засобів характеристики персонажа. Обґрунтовуються причини зв’язку ефекту дзеркала з обрядом ініціації як необхідної складової переходу на інший щабель розвитку особистості відповідно до міфологічних вірувань та обрядів, що обумовлює сюжетні колізії літературної казки. В статье Ирины Бойцун «Зеркало как код инициального обряда в текстовом пространстве сказки» рассмотрено метафору зеркала в литературном тексте как один из приёмов характеристики персонажа. Доказано причины связи эффекта зеркала с обрядом инициации как необходимой составной перехода на другую ступень развития личности в соответствии с мифологическими верованиями и обрядами, что обуславливает сюжетные коллизии в литературной сказке. The article of Irina Boytsun “The mirror as codas of initiational ceremony” pay’s attention to the mirror’s metaphor in the character description at the causes of tie of mirror’s effect with the initiational ceremony as the necessary component part of the personal development in according with the mytological betiefs and ceremonies, which is the subyect of the collisions in the literary fairy-tales.