Графы Кронрода – Риба функций на некомпактных двумерных поверхностях. II - Полулях, Е.А. (Український математичний журнал, 2015)
Розглянуто неперервні функції на двовимірних поверхнях, які відповідають наступним умовам: множина їх локальних єкстрємумів дискретна; якщо точка не є локальним екстремумом, то існують її окіл i число nЄN такі, що функція в цьому околі топологічно спряжена до Re zn в околі нуля. Нехай для кожної f:M²→R є фактор-простором M² по розбиттю, що утворене компонентами множин рівня функції f. Відомо, що для компактного M2 простір ΓK−R(f) є топологічним графом. У першій частині статті визначено поняття графа з черенками, яке є узагальненням топологічного графа. Для некомпактного M² наведено три умови, при виконанні яких простір ΓK−R(f) є графом з черенками. У другій частині доведено, що у випадку M²=R² ці умови є також необхідними. У загальному випадку одна з умов не є необхідною. Наведено відповідний приклад. We consider continuous functions on two-dimensional surfaces satisfying the following conditions: they have a discrete set of local extrema and if a point is not a local extremum, then there exist its neighborhood and a number n ∈ ℕ such that the function restricted to this neighborhood is topologically conjugate to Re z n in a certain neighborhood of zero. Given f : M² → ℝ, let Γ K−R (f) be a quotient space of M² with respect to its partition formed by the components of level sets of the function f. It is known that the space Γ K−R (f) is a topological graph if M 2 is compact. In the first part of the paper, we introduced the notion of graph with stalks that generalizes the notion of topological graph. For noncompact M² , we present three conditions sufficient for Γ K−R (f) to be a graph with stalks. In the second part, we prove that these conditions are also necessary in the case M² = ℝ² . In the general case, one of our conditions is not necessary. We provide an appropriate example.