Побудова розв'язків задачі про власні коливання ідеальної рідини в порожнинах складної геометричної форми - Барняк, М.Я. (Український математичний журнал, 2005)
Розглядається задача про власні коливання ідеальної нестисливої рідини в порожнинах складної геометричної форми. Область, заповнена рідиною, розбивається на підобласті більш простої геометричної форми. Початкова задача зводиться до спектральної задачі для частини області, заповненої рідиною. Для цього використовуються розв'язки допоміжних крайових задач у підобластях. Наближені розв'язки отриманої задачі будуються варіаційним методом. Розглядаються також питання раціонального вибору системи координатних функцій. Наведено результати числової реалізації запропонованого методу. We consider the problem of free oscillations of an ideal incompressible liquid in cavities of complex geometric form. The domain filled with liquid is divided into subdomains of simpler geometric form. The original problem is reduced to the spectral problem for a part of the domain filled with liquid. To this end, we use solutions of auxiliary boundary-value problems in subdomains. We construct approximate solutions of the problem obtained using the variational method. We also consider the problem of the rational choice of a system of coordinate functions. Results of the numerical realization of the proposed method are presented.