Загальний огляд сучасної української дитячої періодики (жанрово-тематичне розмаїття) - Круль, Л.М.; Благун, Н.М. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті проаналізовано змістове наповнення сучасних українських дитячих журналів „Барвінок”, „Малятко”, „Пізнайко”, „Однокласник”, „Дзвіночок” та інших. Окреслено специфіку рубрик, розглянуто особливості тематики, жанрових форм художніх творів, вміщених у періодичних виданнях. Виокремлено актуальні теми: морально-етичні норми поведінки дитини, стосунки однолітків, відношення до навколишнього світу, навчання та пізнання. Зазначено, що домінують прозові оповідання, казки, перекази, історії, тоді як поетичним текстам приділено менше уваги. В статье проанализировано смысловое наполнение современных украинских детских журналов „Барвинок”, „Малятко”, „Познайко”, „Одноклассник”, „Дзвиночок” и других. Определено специфику рубрик, рассмотрены особенности тематики, жанровых форм художественных произведений, вмещенных в периодических изданиях. Выделены актуальные темы: морально-этические нормы поведения ребенка, отношения одногодков, отношения к окружающему миру, учебе и познанию. Отмечено, что доминируют прозаические рассказы, сказки, переводы, истории, тогда как поэтическим текстам уделено меньше внимания. The article analysis the contest of contemporary journals such as “Barvinok”, “Dzvinochok” and others. The author defines the specific features of chapters, discloses peculiarities of themes, genre forms, of fiction texts, published in periodicals. The author also stresses urgent themes: moral-ethnic norms of a children behavior, relations between pupils of the same age, altitude towards the surrounding world, stoolies and comprehension. Іt is pointed that predominant are some prose-stories, fairy-tales retelling, sayings and less attention is paid to poetic texts.