Дитина. Місто. Самотність (на основі трилогії Ірини Вільде “Метелики на шпильках”) - Євстаф'євич, Н.С. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У цій роботі ми намагалися показати еволюцію дитини і вплив міста на її формування, беручи за основу трилогію Ірини Вільде “Метелики на шпильках”. Місто тут представлене, як живий механізм і воно стає молодій дівчинці, наче мачуха: Дарка боїться його, але змушена боротися за виживання. Вийшовши з периферії в центр, вона сама стала позацентровою, а для молодої особи, яка була перенасичена увагою, це є чи не найбільшим зламом, тут і починає зароджуватися самотність. Tacking the trilogy by Iryna Vilde “Butterflies on pins” we tried to reflect the evolution of a child and the influence of the city on making her a person. The city is represented here as a stepmother for that girl. Darka is afraid of it but she had to fight for her life. Comming from outlying area she became outsicle the centre. And for young person who was paid much attention it’s the most important change. It’s the beginning of loneliness.