Максвелловские распределения в модели шероховатых сфер - Гордевский, В.Д.; Гукалов, А.А. (Український математичний журнал, 2011)
Розглянуто рiвняння Больцмана для моделi шорсткуватих сферичних молекул, якi мають як поступальну, так i обертальну енергiю. Отримано загальний вигляд локальних максвеллiвських розподiлiв для цiєї моделi. Видiлено i проаналiзовано основнi можливi типи вiдповiдних потокiв газу. The Boltzmann equation is considered for the model of rough spherical molecules which possess both translati-onal and rotational energies. The general form of local Maxwell distributions for this model is obtained. The main possible types of corresponding flows of a gas are selected and analysed.