О разрешимости операторно-дифференциального уравнения четвертого порядка с кратной характеристикой - Алиев, А.Р. (Український математичний журнал, 2014)
У просторі типу Соболєва з експоненціальною вагою встановлено достатні умови коректної й однозначної розв'язності на всій осі операторно-диференціального рівняння четвертого порядку, головна частина якого має кратну характеристику. Знайдено оцінки норм операторів проміжних похідних, пов'язаних з умовами розв'язності. Крім того, встановлено зв'язок між показником ваги i нижньою межею спектра основного оператора, що входить до головної частини рівняння. Отримані результати проілюстровано на прикладі задачі для диференціальних рівнянь з частинними похідними. In the Sobolev-type space with exponential weight, we obtain sufficient conditions for the well-posed and unique solvability on the entire axis of a fourth-order operator-differential equation whose main part has a multiple characteristic. We establish estimates for the norms of the operators of intermediate derivatives related to the conditions of solvability. In addition, we deduce the relationship between the exponent of the weight and the lower bound of the spectrum of the main operator appearing in the principal part of the equation. The obtained results are illustrated by an example of a problem for partial differential equations.