Термическая деструкция функциональных групп модифицированных углеродных нанотрубок - Бричка, С.Я.; Паляница, Б.Б.; Кулик, Т.В.; Бричка, А.В.; Ковальская, Е.А. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Синтезовано ряд вуглецевих нанотрубок з різною концентрацією хемосорбованого кисню з питомою поверхнею 176—637 м²/г. Методом температурно-програмованої десорбції з мас-спектрометричним контролем у зразках окислених нанотрубок встановлено присутність функціональних груп: карбоксильних, ангідриду карбонової кислоти, лактонних, фенольних, ефірних, карбонільних та хінонних. Показано, що після прожарювання зразків в інертній атмосфері при 800 °С з поверхні вуглецевих зразків повністю зникли карбоксильні, ангідриду карбонової кислоти та лактонні функціональні групи. У прожарених при 1200 °С вуглецевих нанотрубках виявлено слідові кількості кисню у вигляді карбонільних та хінонних функціональних груп. Синтезовано ряд вуглецевих нанотрубок з різною концентрацією хемосорбованого кисню з питомою поверхнею 176—637 м²/г. Методом температурно-програмованої десорбції з мас-спектрометричним контролем у зразках окислених нанотрубок встановлено присутність функціональних груп: карбоксильних, ангідриду карбонової кислоти, лактонних, фенольних, ефірних, карбонільних та хінонних. Показано, що після прожарювання зразків в інертній атмосфері при 800 °С з поверхні вуглецевих зразків повністю зникли карбоксильні, ангідриду карбонової кислоти та лактонні функціональні групи. У прожарених при 1200 °С вуглецевих нанотрубках виявлено слідові кількості кисню у вигляді карбонільних та хінонних функціональних груп. The series of carbon nanotubes with various concentration of chemisorbed oxygen and specific surface at 176–637 m²/g has been synthesized. By means of the temperature-programming desorbtion with mass-spectrometry control in the samples of oxidated nanotubes has been established such functional groups: carboxylic, carboxylic acid anhydride, lactone, phenolic, etheric, carbonyl and hinone. It is shown that after thermal heating of the samples in inert atmosphere at 800 °C carboxylic, carboxylic acid anhydride and lactone functional groups have been disappeared. The residual number of oxygen was discovered as carbonyl and hinone functional groups in the heated at 1200 °C carbon nanotubes.