Синтез и структура 1-аминоэтилиден-1,1-дифосфоновой кислоты - Дудко, А.В.; Бонь, В.В.; Козачкова, А.Н.; Царик, Н.В.; Пехньо, В.И. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Предложен оптимизированный метод синтеза 1-аминоэтилиден-1,1-дифосфоновой кислоты с выходом конечного продукта 67.4 %. Показано, что основной причиной низкого выхода при проведении реакции синтеза
по известной методике является недостаток хлороводорода, образующегося в среде синтеза. Молекулярная структура синтезированного соединения исследована методом РСА. Показано, что в твердом виде 1-ами-ноэтилиден-1,1-дифосфоновая кислота существует в виде цвиттер-иона. Запропоновано оптимізований метод
синтезу 1-аміноетиліден-1,1-дифосфонової кислоти з
виходом кінцевого продукту 67.4 %. Показано, що основною причиною низького виходу при проведенні реакції синтезу за відомою методикою є недостача хлоро-
водню, що утворюється в середовищі синтезу. Молекулярна структура синтезованої сполуки досліджена
методом рентгеноструктурного аналізу. Показано, що
в твердому вигляді 1-аміноетиліден-1,1-дифосфонова
кислота існує у вигляді цвітер-йона. An optimized method for the synthesis
of 1-aminoethylidenediphosphonic acid with a yield of
the end product of 67.4 % is proposed. It has been shown
that the main reason of low yield in the case of carrying
out the synthetic reaction by the known procedure is the
lack of hydrogen chloride, which is formed in the synthesis
medium. The molecular structure of the compound synthesized
has been studied by X-ray spectroscopic analysis.
It has been shown that 1-aminoethylidenediphosphonic
acid exists in the solid state in the form of zwitterions.