Перспективи одержання високогідрофільних наповнених полімерів із специфічними властивостями - Суберляк, О.В.; Гриценко, О.М.; Гіщак, Х.Я. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Встановлено можливість одержання електропровідних наповнених полімерних гідрогелів на основі кополімерів гідроксіетилметакрилату (ГЕМА) з полівінілпіролідоном (ПВП). Досліджено вплив природи, кількості
наповнювача, вологи та температури на електропровідні характеристики одержаних матеріалів. Установлена возможность получения электропроводящих наполненных полимерных гидрогелей
на основе сополимеров гидроксиэтилметакрилата (ГЭ-МА) с поливинилпирролидоном (ПВП). Исследовано
влияние природы, количества наполнителя, влаги и температуры на электропроводящие характеристики полученных материалов. The dependence of electric characteristics
of hydrogel compositions materials on the basis of hydroxyethylenemethacrylate and polyvinylpirrolidone on
co-polymers synthesis conditions, quantity and nature of
conducting powder filler, moisture content and ambient
temperature change is determined. The quantity of absorbed
moisture differently effect the hydrogels conductivity,
dependently on filler nature, particularly for graphite-filled materials the resistance is increasing, and for metalfilled
ones — is decreasing, that can be used for moisture
gages production.