Доля дитини-сироти у творчості Ч. Діккенса (за романом “Пригоди Олівера Твіста”) - Гричаник, Н.І. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті розглядається прозова спадщина англійського письменника-реаліста Чарльза Діккенса. Особлива увага приділяється детальному аналізу автобіографічного сатиричного роману «Пригоди Олівера Твіста». Пропонується авторське бачення образу дитини-сироти. Описується складний шлях Олівера Твіста до щасливого життя: народження та виховання у робітному будинку, вимушене проживання серед ватаги лондонських злодіїв, знайомство зі співчутливими та добрими людьми, отримання спадщини та щасливе майбутнє життя. Підтверджується думка письменника про те, що добро завжди перемагає зло. В статье рассматривается прозаическое наследие английского писателя-реалиста Чарльза Диккенса. Особенное внимание отводится детальному анализу автобиографического сатирического романа «Приключения Оливера Твиста». Предлагается авторское видение образа ребенка-сироты. Описывается сложный путь Оливера Твиста к счастливой жизни: рождения и воспитания в работнем доме, вынужденное проживание среди ватаги лондонских воров, знакомство с сочувственными и добрыми людьми, получение наследия и счастливая будущая жизнь. Подтверждается мысль писателя о том, что добро всегда побеждает зло. The article is dedicated to investigation the epic creations by English writer Charls Dickens. The main attention is concentrated to detailed analyses of autobiographic and satirical novel «The adventures by Oliver Twist». In the article is proposed the author’s interpretation the character of child-orphan. The author describes Oliver Twist’s complicated rout to his own happiness: birth and upbringing in the work-house, living among the gang of London’s criminals, making acquainted with kind and sympathetic peoples, receiving the inheritance and happy future. In the article is confirmed Dickens’s idea that kindness always wins.