Раціональні параметри буропідривних робіт при проведенні виробок в умовах ПрАТ «Запорізький ЗРК» - Кононенко, М.М.; Нечит, О.В. (Физико-технические проблемы горного производства, 2020)
Мета. Обґрунтування і вибір раціональних параметрів буропідривних робіт для проведення виробок при застосуванні емульсійних вибухових речовин. Методика. Поставлені задачі вирішувалися комплексним методом, що включає аналіз гірничо-геологічних умов залягання покладу і відпрацювання камер за допомогою камерних систем розробки із закладенням виробленого простору, застосовуваної технології буропідривних робіт при проведенні гірничих виробок і теоретичні дослідження, які виконувалися за допомогою математичного методу. Результати. У результаті виконаних розрахунків було розроблено нове технологічне рішення з обґрунтування та вибору раціональних параметрів буропідривних робіт з використанням емульсійних вибухових речовин при проведенні підготовчих виробок, яке дозволить здійснити ресурсозбереження при провадженні прохідницьких робіт. Наукова новизна. Використано новий та ефективний підхід до визначення параметрів розташування шпурів у вибої виробки з урахуванням енергетичних характеристик вибухової речовини та фізико-механічних властивостей порід. Практична цінність. Розроблено технологічне рішення з обґрунтування і вибору раціональних параметрів буропідривних робіт із використанням емульсійних вибухових речовин для проведення виробок, яке дозволить здійснити ресурсозбереження при виробництві гірничопрохідницьких робіт. Цель. Обоснование и выбор рациональных параметров буровзрывных работ для проведения выработок при применении эмульсионных взрывчатых веществ. Методика. Поставленные задачи решались комплексным методом, включающим анализ горно-геологических условий залегания залежи и отработки камер с помощью камерных систем разработки с закладкой выработанного пространства, применяемой технологии буровзрывных работ при проведении горных выработок и теоретические исследования, выполнялись с помощью математического метода. Результаты. В результате выполненных расчетов было разработано новое технологическое решение по обоснованию и выбору рациональных параметров буровзрывных работ с использованием эмульсионных взрывчатых веществ при проведении подготовительных выработок, которое позволит осуществить ресурсосбережения при производстве проходческих работ. Научная новизна. Использован новый и эффективный подход к определению параметров расположения шпуров в забое выработки с учетом энергетических характеристик взрывчатого вещества и физико-механических свойств пород. Практическая ценность. Разработаны технологическое решение по обоснованию и выбору рациональных параметров буровзрывных работ с использованием эмульсионных взрывчатых веществ для проведения выработок, которое позволит осуществить ресурсосбережение при производстве горнопроходческих работ. Purpose. Substantiation and choice of rational parameters of drilling-and-blasting operations for mine workings construction with the use of emulsion explosives. Methods. The tasks were solved by a complex method, which includes the analysis of mining and geological conditions of deposition and development of chambers by means of chamber systems of development with the laying of the produced space, applied technology of drilling and blasting in the course of mining and theoretical studies, which were performed using mathematical methods. Findings. As a result of the calculations, a new technological solution was developed to substantiate and select rational parameters of drilling and blasting operations with the use of emulsion explosives during preparatory workings, which will allow to carry out resource saving in carrying out tunneling works. Originality. A new and effective approach is used to determine the location of holes in the bottom of the production, taking into account the energy characteristics of the explosive and the physical and mechanical properties of the rocks. Practical implications. A technological solution is developed to substantiate and select rational parameters of drilling and blasting operations using emulsion explosives for workings, which will allow to carry out resource saving in the production of mining operations.