Польова підготовка довгих видобувних стовпів в умовах шахт Західного Донбасу - Хоменко, О.Є.; Ткачук, А.В. (Физико-технические проблемы горного производства, 2020)
Мета. Знизити собівартість підготовки видобувних стовпів довжиною до 3000 м.
Методика. Використано аналітичний метод дослідження для аналізу гірничо-геологічних умов розробки родовища, виробничої ситуації з розвитку гірничих робіт та умов застосування польового способу підготовки. Метод варіантів – для вибору та обґрунтування раціональної системи підготовки запасів за вартісними показниками й обґрунтування заходів зі своєчасної підготовки та відпрацювання запасів. Економіко-математичний метод – для розрахунку техніко-економічних показників проведення польових виробок та показників по шахті в цілому.
Результати. Встановлено реальний економічний ефект у розмірі 945 тис. грн завдяки дослідженню та розрахунку параметрів підготовки запасів вугілля у блоці № 3 шахти «Західно-Донбаська». За результатами досліджень було встановлено, що проведення виробок необхідно навхрест простягання пласта і на 2 м нижче рівня лави з облаштуванням вентиляційних гезенків люками та трубами діаметром 1 м.
Наукова новизна. Польові підготовчі виробки, які закладаються в підошві вугільного пласта, інтенсифікують гірничі роботи на видобувних дільницях за рахунок зниження часу підготовки та відпрацювання запасів, поліпшення провітрювання виробок і зниження собівартості видобутку.
Практична цінність. Розробка технології підготовки запасів, яка дозволяє підвищити навантаження на лаву та зменшити собівартість підготовки та відпрацювання запасів вугілля у великих видобувних стовпах. Цель. Снизить себестоимость подготовки добычных столбов длиной до 3000 м.
Методика. Использованы аналитический метод исследования для анализа горно-геологических условий разработки месторождения, производственной ситуации по развитию горных работ и условий применения полевого способа подготовки. Метод вариантов – выбор и обоснование рациональной системы подготовки запасов по стоимостным показателям и обоснование мероприятий по своевременной подготовке и отработке запасов. Экономико-математический метод – для расчета технико-экономических показателей проведения полевых выработок и показателей по шахте в целом.
Результаты. Установлено реальный экономический эффект в размере 945 тыс. грн благодаря исследованию и расчету параметров подготовки запасов угля в блоке № 3 шахты «Западно-Донбасская». По результатам исследований было установлено, что проведение выработок необходимо вкрест простирания пласта и на 2 м ниже уровня лавы с обустройством вентиляционных гезенков люками и трубами диаметром 1 м.
Научная новизна. Полевые подготовительные выработки, закладываемые в почве угольного пласта, интенсифицируют горные работы на добычных участках за счет снижения времени подготовки и отработки запасов, улучшения проветривания выработок и снижения себестоимости добычи.
Практическая ценность. Разработка технологии подготовки запасов позволяет повысить нагрузку на лаву и уменьшить себестоимость подготовки и отработки запасов угля в длинных добычных столбах. Purpose. Reduce the cost of preparing pillars up to 3000 m in length.
Methods. The analytical method of research was used to analyze the mining-geological conditions of the field development, the production situation for the development of mining operations and the conditions of application of the field method of preparation. The method of options is to select and justify a rational inventory preparation system in terms of value and justify measures for timely preparation and completion of inventories. Economic and mathematical method - to calculate the technical and economic indicators of field workings and indicators for the mine as a whole.
Findings. The real economic effect in the amount of UAH 945 thousand was established due to the research and calculation of the parameters of preparation of coal reserves in the block # 3 of the mine "West-Donbass". According to the results of the research it was found that the workings should be made upstream of the reservoir and 2 m below the level of the lava with the arrangement of ventilating hatches and pipes with a diameter of 1 m.
Originality. Field preparatory work, which is laid in the sole of the coal seam, intensifies mining operations at mining sites by reducing the time of preparation and working off of reserves, improving the ventilation of workings and reducing the cost of production.
Practical implications. Development of technology for the preparation of reserves, which allows to increase the load on the bench and reduce the cost of preparation and working out of coal reserves in large production pillars.