Металлургическое образование. Проблемы и решения - Назюта, Л.Ю.; Тарасюк, Л.И. (Металл и литье Украины, 2018)
Рассмотрены проблемы профессиональной подготовки металлургов в условиях юга Украины. Показано, что, несмотря на высокую долю металлопродукции мариупольских металлургических комбинатов (около 35 % от валового продукта и 23 % от внешнего экспорта страны), в Украине уделяется незначительное внимание подготовке специалистов в этой области. Рассмотрены причины резкого сокращения набора студентов на металлургические специальности. Предложены варианты сотрудничества с потенциальными инвесторами – благотворительными фондами и корпорацией Метинвест. Розглянуто проблеми професійної підготовки металургів в умовах півдня України. Показано, що, незважаючи на високу частку металопродукції маріупольських металургійних комбінатів (близько 35 % від валового продукту і 23 % від зовнішнього експорту країни), в Україні приділяється незначна увага підготовці фахівців в цій області. Розглянуто причини різкого скорочення набору студентів на металургійні спеціальності. Запропоновано варіанти співпраці з потенційними інвесторами – благодійними фондами та корпорацією Метінвест. Problems of professional training of metallurgists in the conditions of the south of Ukraine are considered. It is shown that, despite the high share of metal products of Mariupol metallurgical plants (about 35 % of the gross product and 23 % of the country’s foreign exports), little attention is paid to training specialists in this field. The reasons for the sharp reduction in the recruitment of students for metallurgical specialties are considered. Options for cooperation with potential investors – charitable foundations and the Metinvest corporation are proposed.