Структура події у творі для дітей: рецептивно-психологічна парадигма літературознавчого аналізу - Гребенюк, Т.В. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті досліджується специфіка читацької рецепції твору для дітей у контексті подієвої концепції психологічного часу вчених-психологів Є. Головахи і О. Кронік. На матеріалі оповідання Любка Дереша “Професор Гаплик і його чарівні мікстурки” розглядається структура сприйняття художньої події дитиною, концепти поля події, перцептивного моменту, механізми формування читацької цікавості в процесі художньої рецепції. In the article it is investigated specific of the reader’s reception of the literature work for children in the context of the event conception of the psychological time by psychologists J. Golovaha and O. Khronick. The structure of the reception of the event in a piece of literature, concepts of the event field, perceptive moment mechanisms of forming of the reader’s interest are analyzed on the material of the short story by Lyubko Deresh “Professor Haplyck and his charmed mixtures”.