Державні аграрні господарства в умовах ринкової моделі відтворення земельних ресурсів - Щурик, М.В. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2014)
Досліджено ретроспективу розвитку державних сільськогосподарських підприємств у Карпатському макрорегіоні. Проаналізовано кількісний і якісний стан державних агрогосподарств у зв’язку із запровадженням ринкової моделі господарювання. Наведено основні причини, які унеможливлюють і заперечують потребу відтворення сільськогосподарських підприємств. Обґрунтовано потребу створення нових підприємств державної форми власності. Запропоновано засади і механізми формування таких агрогосподарств. Пропонується перелік економічних, екологічних і соціальних переваг у зв’язку зі створенням державних аграрних господарств.
Переконливо доводиться, що саме державні агрогосподарства найкраще можуть забезпечити розв’язання соціального пакету проблем на селі. Зазначається, що не форма власності забезпечує належну організацію сільськогосподарського виробництва, використання земельних ресурсів, а ефективне господарювання, професіоналізм кадрів, мотивація до праці. Завдяки створенню державних агрогосподарств на ринку аграрної продукції з’явиться реальний конкурент, здатний здійснити інтервенцію сільськогосподарської продукції. The retrospective of development of state farms in Carpathian macroregion is investigated. Analysis of the quantitative and qualitative state of government agricultural farms due to the introduction of the market economy model is carried out. The main reasons that make it impossible and object the need to renovate agricultural enterprises are revealed. The necessity to create new state-owned enterprises is founded. The principles and mechanisms of such agricultural farms’ forming are suggested. The set of the economic, social and environmental advantages due to creation of state farms is given. It is proved that the very state farms can solve social problems in rural areas the best way. It is worth noting that it is not the ownership that ensure good manufacturing organization of agricultural production and land use, but the effective management, professionalism of staff, motivation to work. Owing to the the creation of state farms in the agricultural market we will have a real competitor that will be able to perform agricultural intervention.