Методичні підходи до комплексної економічної оцінки водних ресурсів - Мандзик, В.М. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2014)
У результаті проведеного дослідження розроблено методичні підходи щодо комплексної економічної оцінки водних ресурсів, зокрема, запропоновано проводити комплексну економічну оцінку в три етапи. На першому етапі виконується економічна оцінка водних ресурсів як основи життєдіяльності людини. Результатом цієї оцінки є грошовий вираз соціально-екологічного значення ресурсів водного об’єкта для людини та оточуючого середовища. Основним методом, який при цьому застосовується відповідно до Рамкової директиви ЄС стосовно оцінки водних ресурсів, є умовно опитувальний. На другому етапі проводиться нормативна
оцінка водних ресурсів, що визначається як сума поточних щорічних витрат на формування й охорону доступних для використання водних ресурсів та економічної оцінки води як природного ресурсу, яка відповідає замикаючим затратам на залучення однієї додаткової одиниці водних ресурсів у господарський обіг. На третьому етапі здійснюється оцінка водних ресурсів за рентним ефектом
від господарського використання. Встановлено та наведено приклади визначення вартості 1м3 води на основі замикаючих затрат або водної диференційної ренти другого роду для окремих видів господарської діяльності. As a result of this research, the methodical approaches to comprehensive economic assessment of water resources are worked out. In particular, it is offered to conduct the comprehensive economic assessment in three stages. In the first stage, the economic assessment of water resources as the basis of human life is carried out. The result of this assessment is the monetary value of social and environmental significance of water resource of water body for human and the environment. The main method being used is relatively questionnaire, according to the EU Framework Directive on the assessment of water resources. In the second stage, the normative evaluation of water resources is carried out. It is defined as the amount of current annual expenditures on the formation and protection of water resources available for using, and economic assessment of water as a natural resource that corresponds to the marginal costs of attracting one additional unit of water into circulation. In the third stage, they assess water resources by rent effect of economic use. In particular, the definition and examples of the cost of 1m3 of water based on the marginal costs or water differential rent of the second kind for certain types of business are worked out.