Регулювання оренди водних об’єктів в умовах поглиблення ринкової трансформації водогосподарського комплексу: регіональні особливості та інституціональні обмеження - Бусел, Р.В.; Савош, Л.В. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2014)
Імплементація орендних відносин у сферу водокористування розглядається як важливий каталізатор активізації інвестиційної діяльності. Показано територіальну асиметрію передачі в оренду озер та водосховищ в Україні. Визначено чинники гальмування укладання угод оренди щодо користування водними об’єктами в напрямі встановлення реальної величини ставок орендної плати. Запропоновано перелік змін у нормативно-правові акти, які дозволять удосконалити систему фінансово-економічного регулювання орендного водокористування. Обґрунтовано доцільність посилення впливу органів місцевого самоврядування на процеси передачі водних об’єктів у тимчасове користування. Implementation of rent relations into water using field is considered as an important catalyst of investment activity intensification. The territorial asymmetry of lakes’ and water basins’ lend-lease is shown. The factors restraining conclusion of rental contracts as to water bodies using towards ascertainment of real rent fee. The amendments to laws and regulations allowing to improve financial and economic management of rental water using are offered. The expediency to strengthen the influence of local authorities on processes of water bodies assignment for temporary use is grounded.