Застосування економічних механізмів природокористування та охорони довкілля у сфері благоустрою населених пунктів - Ігнатенко, О.П. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2014)
Предметом дослідження статті є аналіз та визначення існуючих економічних механізмів природокористування та охорони довкілля під час державного регулювання сфери благоустрою населених пунктів. Визначено проблемні аспекти щодо застосування економічних механізмів у цій сфері. Проведено аналіз останніх досліджень та публікацій за цим напрямком. Охарактеризовано напрями діяльності у сфері благоустрою населених пунктів, які пов’язані з природокористуванням та охороною довкілля. Наведено аспекти формування та реалізації державної політики у сфері благоустрою населених пунктів. Також проаналізовано застосування європейської Ландшафтної конвенції в Україні. Визначено економічні механізми природокористування та охорони довкілля у сфері благоустрою населених пунктів. При подальшому дослідженні економічних механізмів у цій сфері рекомендовано враховувати фінансову ситуацію в країні, впровадження децентралізації влади. Більшість економічних механізмів спрямовано на вирішення питань поводження з побутовими відходами та озелененням територій. Подальші розвідки рекомендовано здійснювати щодо нормативного регулювання, методик тарифного регулювання, організаційних заходів, а також європейського досвіду щодо залучення соціально-відповідального бізнесу. The research object of this article is to analyse the existing economic mechanisms in the state regulation of the area of arrangement of human settlements. In the article it is examined the problematic aspects of the application of economic mechanisms in this field. It is analysed the recent research and publications in this field. In this article it is described the activities in the field of the area of arrangement of human settlements associated with environmental management and protection. It is shown the aspects of the formation and implementation of public policy in the field of the area of arrangement of human settlements. It is also analysed the use of the European Landscape Convention in Ukraine. It is defined the economic mechanism of environmental management and protection in the area of arrangement of human settlements. Upon further study of economic mechanisms in this area is recommended to take into account the financial situation of the country, the implementation of decentralization. Most economic mechanisms in this area are focused on solid waste management and planting of greenery in areas. It is recommended further exploration on regulation, methods of tariff regulation, institutional arrangements, and European experience as to attraction of socially appropriate business.