Микола Аркас у вимірі між професіоналізмом та патріотизмом - Березовська, Т. (Краєзнавство, 2013)
У статті розглянуто проблему співвідношення у творчому спадку М.М. Аркаса,
композитора, історика, громадського діяча, професійних і патріотичних засад. Проаналізовано
життєдіяльність М.М. Аркаса та виявлені основні чинники, що вплинули на формування його
світоглядних уявлень і врешті сприяли становленню у представника грецького роду українського
менталітету. В статье рассматривается проблема соотношения в творческом наследии Н.Н. Аркаса, композитора,
историка и общественного деятеля, профессионализма и патриотизма. Анализируется жизнедеятельность
Н.Н. Аркаса и выявляются основные компоненты, что способствовали формированию его духовного космоса
и становлению у представителя греческого рода украинского менталитета. The article examines the issues of rating the professional and patriotic constituents in the creative legacy of
M.M. Arkas, - the composer, historian and social activist. By researching into the life of M.M. Arkas, the author uncovers
the key factors and events that influenced the formation of his spiritual cosmos and thus eventually conduced
to moulding the Ukrainian mentality in a member of the Greek kinship.