Господарська діяльність православних монастирів на західноукраїнських землях у 40-х–60-х рр. ХХ ст. - Киричевський, П. (Краєзнавство, 2013)
Стаття присвячена дослідженню господарської діяльності православних монастирів на території УРСР в 40-х – 60-х рр. ХХ ст. Через аналіз відповідних джерел та літератури в роботі розглянуті соціально-економічні і політичні передумови діяльності монастирів у вказаний період і фактори, що впливали на стан монастирських господарств. Статья посвящена исследованию хозяйственной деятельности православных монастырей на территории УССР в 40-е - 60-е гг. ХХ в. Через анализ соответствующих источников и литературы в работе рассмотрены социально-экономические и политические предпосылки деятельности монастырей в указанный период и факторы, которые влияли на состояние монастырских хозяйств. The paper is devoted to the research of economic activity of Orthodox monasteries on the territory of Western Ukraine in 40-s – 60-s of the twentieth century. Through analysis of the relevant sources and literature in the paper the socially-economic and political preconditions of monasteries activity during this period and the factors that influenced on condition of the monastic farms.