Дитячий світ у прозі Григора Тютюнника - Карабльова, О.В.; Клименко, З.О. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті розглядаються певні напрями дитячої тематики у творчості Григора Тютюнника. Акцентується увага на психологічних аспектах поведінки дітей. Найбільше письменника цікавив душевний стан маленької, беззахисної людини, яка намагається залишатися сама собою за будь-яких обставин, а часом і змушена відмовитися від своєї сутності через ворожість середовища. Для глибшого розуміння психологічної концепції автора необхідно звертатися до пережитого ним, до того, якою він бачить і сприймає дійсність, як її осмислює у своїй свідомості. В статье рассматриваются определенные направления детской тематики в творчестве Григора Тютюнника. Акцентируется внимание на психологических аспектах поведения детей. Больше всего писателя интересовало душевное состояние маленького, беззащитного человека, стремящегося оставаться самим собой при любых обстоятельствах, а временами и вынужденного отказываться от своей сущности из-за враждебности окружения. Для более глубокого понимания психологической концепции автора необходимо обращаться к пережитому им, к тому, какой он видит и восприниает действительность, как ее осмысливает в своем сознании. In the article there are analyzed the definite problems of children’s thematics in the creative work of Grigor Tutunnik. The great attention is paid to the psychological aspects of the children’s behavior. The writer was greatly interested in the soul state of a little defenseless man who was eager to be himself under the different circumstances and even from time to time to refuse from his own essence because of the evil of the surroundings. To realize deeply the psychological concept of the author it is necessary to address to the lived over and to the fact in what way he sees and understands the reality and in what way he realizes and thinks over it in his mind.