Діти ХХ ст. в екстремальних обставинах (за романом В. Голдінга “Володар мух”) - Чайка, О.М. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті розкрито актуальність вивчення прозового доробку англійського письменника-модерніста В.Голдінга. Особлива увага звернена на аналіз філософського підходу прозаїка до головних проблем роману "Володар мух". Зроблена спроба аналізу психологічного стану дитини ХХ століття в екстремальних умовах. Розкрито етапи моральної деградації англійських хлопчиків у межах чужого замкненого простору. Проаналізовано авторське бачення природи і сутності людини. Аргументовано віру Холдінга у те, що зло остаточно ніколи не переможе, якщо в душі людини живе хоча б найменша часточка добра і надії. В статье раскрыто актуальность изучения прозаического наследия английского писателя-модерниста В.Голдинга. Особое внимание обращено на анализ философского подхода прозаика к главным проблемам романа "Властелин мух". Сделана попытка анализа психологического состояния ребенка ХХ века в экстремальных условиях. Раскрыто этапы моральной деградации персонажей в пределах чужого закрытого пространства. Проанализировано авторское видение природы и сущности человека. Аргументировано веру Голдинга в то, что зло окончательно никогда не победит, если в душе человека живет хотя бы наименьшая частичка добра и надежды. In the article is considered the vitality investigation of the epic creations by English writer – modernist W. Golding. The main attention is concentrated to analysis the chief philosophical problems of his novel "The Lord of fly". The article is an attempt of analysis the psychological condition of the child ХХ century under extreme circumstances. The author discovered the stages of moral degradation of characters. The article deals with Golding’s view to human substance and nature. In the article is demonstrated the author’s faith in human kindness and her rely on the best life.