Процес абразивної обробки як фрикційна взаємодія різнородних матеріалів - Лавріненко, В.І.; Солод, В.Ю. (Сверхтвердые материалы, 2018)
Проведено оцінювання частки енергії тертя в абразивному процесі для різних оброблюваних інструментальних матеріалів і запропоновано шляхи зменшення тертя при шліфуванні кругами з надтвердих матеріалів, насамперед зменшення тертя на поверхні зв’язки кругів з НТМ. Проведена оценка доли трения в абразивном процессе для разных обрабатываемых инструментальных материалов и предложены пути снижения трения при шлифовании кругами из сверхтвердых материалов. The portion of friction energy in the abrasive machining process has been assessed for various cutting-tool materials machined, and some methods for decreasing friction in grinding with superabrasive wheels, especially reducing friction on the bond surface of superabrasive wheels.