Гадяцький повіт під час Першої світової війни - Саранча, В. (Краєзнавство, 2013)
У статті висвітлюються соціокультурні процеси, які відбувалися у Гадяцькому повіті
Полтавської губернії під час Першої світової війни. Визначено вплив війни на соціально-економічний
розвиток регіону і діяльність органів місцевого самоврядування; досліджено участь населення
повіту в мобілізаційних заходах і динаміку суспільних настроїв у 1914-1917 рр. В статье рассматриваются социокультурные процессы, происходившие в Гадячском уезде Полтавской
губернии во время Первой мировой войны. Определено влияние войны на социально-экономическое развитие
региона и деятельность органов местного самоуправления; исследованы участие населения уезда в
мобилизационных мероприятиях и динамика общественных настроений в 1914-1917 гг. The socio-cultural processes which have taken place in the Gadiats’kyi uyezd of the Poltava province during the
World War I are displayed in the article. The influence of war on the social and economic development of region and
on the activity of Institutions of local government is determined. The paticipation of the population of uyezd in mobilization
actions and the dynamics (changes) of public mood in 1914-1917 is investigated.