Стародубщина як один з провідних духовних центрів старообрядців у другій половині ХVІІІ – на початку ХХ століття - Таранець, С. (Краєзнавство, 2013)
У статті досліджено основні віхи історії одного з провідних духовних центрів старообрядців у другій половині ХVІІІ – на початку ХХ століття – Стародубщини. Встановлено, що в 50–70-х роках ХVІІІ ст. тут виникла низка старообрядських монастирів, а з 1788 р. російський уряд запровадив єдиновірство та ліквідував більшість монастирів, скитів і пустинь. В статье исследовано основные этапы истории одного из ведущих духовных центров старообрядцев второй половины ХVІІІ – начала ХХ в. – Стародубья. Установлено, что в 50–70-е годы ХVІІІ в. здесь возник ряд старообрядческих монастырей, а с 1788 г. российское правительство ввело в регионе единоверие, таким образом, ликвидировало большинство монастырей, скитов и пустынь. The article examines main periods of history of Starodubshchyna at the late 18th and the beginning of the 20th centuries. It’s investigated that some of Old Believers cloisters were found there at the 1750s –1770s. Starting from the 1788th, in Starodubshchyna the Common Faith had been established by the Russian government and most of cloisters, skits and hermitages were abolished as a result.