Характеротворення дитини в повісті Галини Пагутяк “Діти” - Вірченко, Т.І. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті доводиться актуальність дослідження характерів персонажів у творах художньої літератури. Здійснюється вивчення творення характерів шістнадцятилітніх хлопчика і дівчинки в умовах війни. Г. Пагутяк доводить, що у критичній ситуації діти дуже швидко набувають рис дорослих: сміливість, мужність, вірність. Письменниця виявилася гарним знавцем психології, представляючи своїх персонажів лише на родинно-інтимній характеристиці. The article proves that character drawing in fiction is of current interest. Characterization of a 16-year-old boy and a girl in a vortex of war is observed. G. Pagutik shows that in an emergency children quickly acquire such adult features as courage, confidence, loyalty. The author turns out to be a good expert at psychology introducing her characters based only on family-intimate characteristic.