Доросла гра з дітьми: маргінальність у романах Любка Дереша “Архе” та “Дивні дні Гані Грак” - Венгринюк, Х.Ю. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті порівнюються романи відомого сучасного письменника Любка Дереша “Архе” та “Дивні дні Гані Грак”. Це своєрідна доросла гра з дітьми, які в автора надзвичайно швидко проходять внутрішню еволюцію, і через вживання особливих наркотичних речовин потрапляють в підсвідомий світ. Наша розвідка – це аналіз транзиту головних героїв двох романів у свою маргінальність, що є межовою категорією між світом реальним й ірреальним. Проте, коли герої неодноразово вживають той чи інший наркотичний засіб, абсолютно втрачають контроль над своїми фантазіями та емоціями і вже не в змозі розрізнити світ справжній та уявний. Two novels – “Arche” and “Hanna Hrack’s Strange Days” – written by famous modern writer Liubko Deresh are compared in the article. This is a peculiar adult game with children who go through the internal evolution very quickly. Taking narcotic substance they get into the subconscious world. Our research is the analysis of the main characters’ transit to their marginalization, which is considered to be a category bordering real and unreal world. But when the characters often use some of the drugs, they totally lose control under their fantasy and emotions; they are unable to recognize the real life und the imaginary life. В статье сравниваются романы известного современного писателя Любка Дереша “Архе” и “Странные дни Ани Грак”. Это своеобразная игра с детьми, которые в автора невероятно быстро проходят эволюцию, и через употребление особенных наркотических веществ попадают в подсознательный мир. Наша работа – это анализ транспорта главных героев двух романов в свою маргинальность, что есть граничной категорией между миром реальным и нереальным. Однако, когда герой неоднократно употребляет то или другое наркотическое средство, абсолютно теряет контроль над своими фантазиями и эмоциями и уже не может отличить мир настоящий и выдуманный.