Причини, хід та наслідки українсько-польського конфлікту на Волині в роки Другої світової війни - Кучерепа, М. (Краєзнавство, 2013)
У статті на основі аналізу комплексу джерел, вітчизняної і зарубіжної наукової і публіцистичної літератури аналізуються причини, хід, наслідки і уроки українсько-польського конфлікту на Волині 1943–1944 рр. Стверджується, що ці події стали конфліктом політичних, територіальних, соціальних, економічних, культурних, релігійних та інших інтересів і були складовою частиною загального міжнаціонального українсько-польського конфлікту, який стався за часів Другої світової війни на території спільного проживання українців і поляків (Волинь, Східна Галичина, Холмщина, Підляшшя, Надсяння, Лемківщина). Волинські події 1943–1944 року були тривалим міжнаціональним конфліктом, у ході якого гинули представники обох народів, а українці і поляки застосовували як оборонну, так і наступальну тактику. Підсумком трагічного українсько-польського конфлікту на Волині стали величезні людські жертви і матеріальні втрати з обох боків. В статье на основе анализа комплекса источников, отечественной и зарубежной научной и публицистической литературы анализируются причины, ход, результаты и уроки украинско-польского конфликта на
Волыни 1943–1944 гг. Утверждается, что эти события стали конфликтом политических, территориальных, социальных, экономических, культурных, религиозных и других интересов и были составной частью общего межнационального украинско-польского конфликта, который произошел во времена Второй мировой войны на территории общего проживания украинцев и поляков (Волынь, Восточная Галиция, Холмщина,
Подляшье, Надсанье, Лемковщина). Волынские события 1943–1944 гг. были длительным межнациональным
конфликтом, вследствии которого гибли представители обеих народов, а украинцы и поляки применяли оборонную и наступательную тактику. Итогом трагического украинско-польского конфликта на Волыни стали огромные людские жертвы и материальные потери с обеих сторон. In this article on the basis of the analysis of sources’ complex, domestic and foreign scientific literature, the causes,
progress, results and lessons learned from the Ukrainian-Polish conflict in Volyn during 1943-1944 are being
analyzed. It is argued that these events were the result of the conflict of political, territorial, social, economic, cultural,
religious and other interests, and were an integral part of the overall ethnic Ukrainian-Polish conflict that occurred
during the Second World War on the common territory, inhabited by Ukrainians and Poles (Volyn, Eastern
Galicia, Kholmshchyna, Podlasie, Nadsanie, Lemkovshchyna). Volyn events in the years 1943-1944 were a long-term
inter-ethnic conflict, in consequence of which died representatives of both peoples, and the Ukrainians and Poles used
just as defensive, as well as offensive tactics. The result of the tragic Ukrainian-Polish conflict in Volyn enormous
human deaths and material losses on both sides were the relust.