Повышение ресурса работы алмазного инструмента для обработки неметаллических материалов - Саградян, А.И.; Агбалян, С.Г.; Мартиросян, А.М.; Ордян, Н.А.; Погосян, Х.В. (Сверхтвердые материалы, 2018)
Выявлен и исследован механизм зарождения и формирования покрытий Ti–Cr на синтетических алмазных порошках марки HSD 90. Установлено, что металлизация осуществляется избирательно с залечиванием поверхностных дефектов (микротрещин, порогов и т. д.). Матричным металлом, формирующим покрытие в целом, является Ti, а Cr – легирующим элементом. Методом дериватографии исследована термостойкость металлизированных алмазных порошков. Установлено, что стойкость к окислению металлизированных алмазов по сравнению с исходными повышается на 40 °С, на границе покрытие–связка имеет место взаимная диффузия. Виявлено та досліджено механізм зародження і формування покриттів Ti–Cr на синтетичних алмазних порошках марки HSD 90. Встановлено, що металізація здійснюється вибірково з заліковуванням поверхневих дефектів (мікротріщин, порогів і т. д.). Матричним металом, що формує покриття в цілому, є Ti, а Cr – легуючим елементом. Методом дериватографії досліджено термостійкість металізованих алмазних порошків. Встановлено, що стійкість до окиснення металізованих алмазів в порівнянні з вихідними підвищується на 40 °С, на межі покриття–зв’язка має місце взаємна дифузія. A mechanism of nucleation and formation of Ti–Cr coatings on synthetic diamond powders of grade HSD 90 has been revealed and investigated. The metal deposition has been found to occur selectively and heal surface defects (microcracks, steps, etc.). Ti is the matrix metal that forms the coating as a whole, while Cr is the alloying element. Thermal stability of metal-coated diamond powders has been studied by derivatography. It has been found out that in comparison to non-coated powders the coated ones have the oxidation resistance increased by 40 °C and feature an interdiffusion at the coating–bond interface.