Народна медицина як популярний спосіб лікування серед жителів села Вівсяники Козятинського району Вінницької області (в першій половині ХХ століття) - Гуменюк, І. (Краєзнавство, 2013)
У статті на основі розповідей очевидців (усної історії), зібраних автором, архівних матеріалів
та декількох апробацій, висвітлюється актуальність використання знань з народної медицини,
наводяться приклади лікування різноманітних хвороб, які побутували в селянському середовищі (зокрема, в селі Вівсяники Козятинського району Вінницької області) та частково розкривається історія впровадження стаціонарного медичного обслуговування в післявоєнний період (за допомогою матеріалів, які зберігаються в фондах Державного архіву Вінницької області). В статье на основании рассказа свидетелей (усной истории), собранных автором, архивных материалов и нескольких апробаций, раскрывается актуальность использования знаний из народной медицины, наводятся примеры лечения разных болезней, которые были распространены в сельской среде (в селе Овсяники
Казатинского района Винницкой области) и частично раскрывается история развития стационарного лечения в послевоенный период (с помощью материалов, которые сохраняются в фондах Государственного архива Винницкой области). The article is based on eyewitness accounts (oral history), collected by the author, archival materials and multiple
approvals, highlights the importance of knowledge of traditional medicine are examples of treatment of various
diseases that existed among the peasants (especially in rural areas Vivsyanyky Koziatyn region of Vinnytsia region)
and partially reveals the story of the introduction of inpatient medical care in the postwar period (using
materials that are stored in the collections of the State Archives of the Vinnytsia region).