Берегиня української культури (до 100-річчя від дня народження видатного науковця та музеєзнавця Віри Свєнціцької) - Маньковська, Р. (Краєзнавство, 2013)
У статті висвітлюється життєвий шлях та науковий внесок у мистецтвознавство і музейну справу України культурного діяча В. Свєнціцької в контексті історії Національного музею ім. Андрея Шептицького у Львові та її батька музеолога І. Свєнціцького. В статье освещается научный вклад в искусствоведение и музейное дело Украины выдающегося деятеля и защитника украинской культуры В. Свенцицкой, рассматривается сложный жизненный путь исследователя сквозь призму истории Национального музея, деятельности ее отца музеолога И. Свенцицкого и музейного дела во Львове. The article highlights a scientific contribution into the art and museum sciences of Ukraine made by an outstanding figure and defender of Ukrainian culture V. Svientsitska. The researcher’s complicated life is considered through the history of National museum, through the museum activity of her farher I. Svientsiskyi and through museum affairs in Lviv.